Iltapäivälehtien lööpit ovat kuin kalenteri, tietyt vakioteemat toistuvat vuodesta toiseen samoihin aikoihin. Ja kun tänään vilkaisin lööppiallakkaa, tajusin, että itsenäisyyspäivään on alle kuukausi.
1058297.jpg
Jos asia on jollekin epäselvä, niin tasavallan presidenteillä on ikimuistoisista ajoista (eli 1920-luvulta) asti ollut tapana järjestää itsenäisyyspäivän hipat. Tosin vuoteen 1932 asti ne lienevät olleet melko tylsiä tapahtumia kieltolain johdosta. Nykymuodossaan bileet ovat kuitenkin sangen mediaseksikkäät: kansakunnan kerma vetää boolia ja humppaa, muotitoimittajat kommentoivat julkkisten tissivakoja suorassa lähetyksessä ja ulkona poliisi pamputtaa ja molotohvit lentävät.

Kaiken kaikkiaan kyse on kuitenkin turhanpäiväisestä eliitin karnevaalista. Koko ilmiön vastanmielisin puoli ovat juuri ne iltapuvut, joita sitten jaksetaan ihmetellä viikkoja etukäteen. Jos Banja-Ninja olisi presidentti, naisilla olisi frakkipakko. Näin suorassa lähetyksessä voitaisiin keskittyä olennaisempaan, eli hippien pamputtamiseen. Mutta ninjaa ei tulla näkemään Linnassa, vaikka tyylikäs musta asukokonaisuus löytyykin. Kutsujen protokolla kun ei salli naamioitumista.


Kirjoitin aiheesta haikun:

Keltaiset lehdet
kuiskivat kassan luona
dekadenssia.
Haikumestari saattaisi nyrpistää nokkaansa. Mutta ninjoilla on talonpoikainen taidekäsitys.