Tehy-kriisi (mikäli suotte ilmauksen) käy päivä päivältä jännemmäksi. Ja naurettavammaksi: mikäli Tehyn pyrkimyksenä 24% korotusvaatimuksen ja irtisanoutumisuhkauksilla oli iskeä hallitus ns. "shock and awe" -tilaan ("pökerrys ja pelko"), niin siinä se on onnistunut.

Pahaksi onneksi seurauksena ei ole kuitenkaan ollut pyrkimys korottaa "tasa-arvotupoa", vaan on käymässä kuin miehelle, joka kohdattuaan aseellisen ryöstäjän kiinnitti täyden huomionsa vain rosmon aseeseen. "Anna nyt se lompakko, niin en ammu!" ryöstäjä tivasi. Mutta mies saattoi vain miettiä, mitä hän tekisi verenvuodon tyrehdyttämiseksi sen jälkeen kun häntä olisi ammuttu. Huonostihan siinä kävi.

Samoin nyt hallitus ja eduskunta ovat askarrelleet paskarrelleet ainoastaan pahimman skenaarion parissa, kun sen sijaan pitäisi pyrkiä siihen, että ratkaisu syntyy jo ennen kuin tehyläiset toteuttavat uhkauksensa.

1059651.jpg

Ehkäpä hoitsujen (ja muiden naisvaltaisten ammattikuntien) tulisi hetkeksi unohtaa Hippokrates ja kaivaa esiin Aristofanes, tarkemmin ottaen komediansa Lysistrata*. Siinä Spartan ja sen vihollisten naiset, kyllästyttyään miestensä jatkuvaan sotajalalla oloon, ryhtyvät lemmenlakkoon.

Niinpä, jo muinaiset kreikkalaiset tunsivat tulopoliittisen kokonaisratkaisun...
1059653.jpg
*(Ralf Königin samanniminen sarjis on muuten hervotonta kamaa. Siinä tosin miehet ratkaisevat sietämättömän tilanteen kääntymällä homoseksuaaleiksi - osapuilleen noin Suomen hallituskin olisi tilanteen ratkaissut...)