Olen pikkuninjasta asti ollut kiinnostunut hautakivistä ja hautausmaista. Hautausmaista siksi, että ne ovat (yleensä) kauniita ja rauhallisia paikkoja, joissa on mukava käydä kävelyllä ja ruokkia oravia. Hautakivistä siksi, että niitä on mukava ihmetellä siinä kävelyn lomassa. Varsinkin vanhat hautakivet ovat mielenkiintoisia - vuosiluvut, nimet, yleensä myös ammatit, kertovat omaa kieltään. Paaden tai muun muistomerkin muoto ja koko kertovat varallisuudesta ja oloista. Sukuhaudat kertovat suurempia tarinoita. Eriskummallisia viritelmiäkin näkee. Sotaveteraaneilla ja -invalideilla saattaa olla erityisiä merkkejään kivessä. Sankarihaudat ovat myös hyvin kiehtovia: päivämäärän ja kaatumapaikan perusteella ja sotahistorian tuntemuksen avulla voi muodostaa kuvan siitä, millaisissa oloissa lusikka lensi nurkkaan. Maaselkä 1943? Voisi arvella, että mies on kaatunut joko tarkka-ampujan luotiin tai tykistökeskitykseen jotain juoksuhaudan pätkää vartioidessaan. Maikop 1942? Saksalaisten Waffen-SS:ssä vapaaehtoisena taistelleen tie on päättynyt Kaukasukselle.

Pietarissa Aleksanteri Nevskin luostarin hautausmaalla on suomalaisen kommunistin ja kapinallisen Eino Rahjan hautakivi. Todettakoon ensin, että venäläiset ovat ehkä yksi nekrofiilisimpiä kansakuntia, mistä todisteena Leninin balsamoitu ruumis joka edelleen lojuu Moskovassa paraatipaikalla, kirjaimellisesti. Joka tapauksessa kun näin paaden, olin jokseenkin häkeltynyt: eihän tämä ole mikään hautakivi, tämähän on kuin mikäkin suurmiehen muistolaatta!
1054930.jpg
Lehvän alapuolella lukee: "Kommunistisen puolueen jäsen vuodesta 1903. Aktiivinen osallistuja vallankumoukselliseen ilmailuun Venäjällä ja Suomessa." Myös muissa hautakivissä saattoi nähdä NKP:hen liittymisvuoden.

Myös Suomessa on ollut ennen tapana merkitä kiveen ammatti, mutta noin yksityiskohtainen uran selvittäminen on harvinaista. Tekstinpätkiä kyllä näkee nykyisinkin, mutta ne ovat runoja tai Raamattu-sitaatteja. Ei silti olisi mitenkään mahdoton ajatus hakata kiveen vainajan elämän kohokohtia. Esimerkiksi näin:
"Matti Pääkkönen
s. Pielavesi 1955, k. Vaasa 2020
Autoasentajan tutkinto 1972
Alikersantti 1973
Naimisiin Railin kanssa 1974
Ensimmäinen lapsi Risto 1974
Ero Railista 1976
Naimisiin Mirkun kanssa 1977..."

Mutta ehkäpä kaiken sen kaiverruttaminen kiveen tulisi liian kalliiksi, ja eihän silloin olisi enää niin hauskaa kuljeksia hautuumaalla arvailemassa, mitä kaikkea tuonkin piruparan elämässä mahtoi tapahtua...